Pengar Milstolpar: Spara för ditt barns framtida utbildning utan att bryta banken

4
Pengar Milstolpar: Spara för ditt barns framtida utbildning utan att bryta banken

Pengar uppväger i stort sett alla andra bekymmer när ett barn kommer

Artikelinnehåll

MILSTÄLLER PENGAR: I en pågående serie utforskar Financial Post privatekonomifrågor kopplade till livets stora milstolpar, från att gifta sig till pensionering.

Annons

Artikelinnehåll

Nyblivna föräldrar är fulla av hopp och optimism för sitt barns framtid: Den framtiden är ljus. Deras barn kommer att vara annorlunda. Särskild. Viktig.

Men samma anledningar är varför föräldrar är lika fulla av rädsla och tvivel. Särskilda och viktiga människor behöver trots allt en speciell och viktig utbildning. Och den utbildningen kan bli kostsam, vilket gör nya föräldrars största rädsla till en sak: pengar.

Artikelinnehåll

Pengar uppväger i stort sett alla andra bekymmer när ett barn kommer. Hur i hela friden ska du betala för att det här barnet ska få mat, kläder och, naturligtvis, utbildat?

Det är därför många nyblivna föräldrar börjar en djupdykning i sökmotorer om hur man sparar till ett barns utbildning även när deras barn tekniskt sett fortfarande är ett foster.

Det största problemet är att komma med pengarna eftersom folk känner sig väldigt utträngda. Jag har tre barn så jag vet att det är väldigt dyrt, säger Jamie Golombek, VD för Skatte- och fastighetsplanering på CIBC Private Wealth.

Annons

Artikelinnehåll

Kostnaderna för universitet och högskolor blir inte billigare. Undervisning, böcker, mat och boende uppgår alla till runt $18 000 till $25 000 per år, enligt Canadian University Survey Consortium. Om du är en millennial med barn kan det kosta $80 000 per år när de går i skolan.

Är det någonsin för tidigt?

Om du är nybliven förälder, oavsett om ditt barn föds eller fortfarande är i livmodern, kan du verkligen börja ta några steg mot att spara för deras framtid. Det borde vara en ny förälders första prioritet, även om det är ett litet bidrag, sa Dawn Tam, regional finansiell planeringskonsult i British Columbia för Royal Bank of Canada.

“Att börja investera tidigt betyder att dina pengar har mer tid att arbeta för dig, samtidigt som du skördar frukterna av sammansatt tillväxt,” sa hon. “Att börja med ens en liten summa pengar som läggs in varje månad kan få stor inverkan när ditt barn går efter gymnasiet.”

Annons

Artikelinnehåll

Tänk på att den genomsnittliga studenten som lämnar eftergymnasial utbildning med en kandidatexamen har cirka 28 000 USD i studieskulder, enligt Statistics Canada. Det kan säkert tynga dig när du försöker bilda familj.

Sedan finns det ett nytt hem att överväga om du är en för att ha en bakgård. För många har detta blivit en dröm snarare än verklighet, särskilt på dagens bostadsmarknad med priser som skjuter i höjden.

Ovanpå det kommer räkningar, bilbetalningar och alla dessa babyartiklar, samt dagis för de kommande åren när ditt barn växer. Sammantaget kostar det cirka 13 000 USD per år att uppfostra ett barn nuförtiden, ännu högre beroende på var du bor och om de är i barnomsorg.

Nu när du är tillräckligt livrädd är det därför viktigt att göra några planer innan du träffar en finansiell rådgivare för att kartlägga ditt eget scenario. Det är aldrig för tidigt att öppna ett sparkonto för ditt barns utbildning, men du bör inte lägga varje krona du har på det medan du gräver ner dig i skulder.

Annons

Artikelinnehåll

Börja tidigt, börja smått

Och det är nyckelordet: skuld. Skuld har ränta, och det intresset hindrar människor från att lägga mer av sina besparingar åt sidan. Att betala ner skulder bör vara det första stället som en ny förälder bör börja. Skapa en plan för att betala av det, och kanske börja spara till ditt barns utbildning genom att bara lägga lite åt sidan varje månad eller varje år.

Om det blir en utmaning att både betala ner skulder och spara pengar åt ditt barn, rekommenderar Tam att sätta ihop en budget och hitta möjligheter som att ta på sig övertid för att öka din lön, eller att minska eller ta bort vissa utgifter.

“Som en sista utväg, om de kvalificerar sig, kan vissa föräldrar välja att låna pengar för att hjälpa sitt barn,” sa hon. “Detta bör dock övervägas noggrant för att överväga de potentiella långsiktiga effekterna på deras egna ekonomiska planer. Att ta ett lån kan till exempel påverka pensioneringen.”

Annons

Artikelinnehåll

Skaffa en RESP

Även om du inte bidrar med mycket direkt, är det fortfarande en utmärkt idé att öppna en registrerad utbildningssparplan (RESP), samt använda alla statliga program som är kopplade till ditt barns framtid.

Till exempel, så snart ditt barn är registrerat har nya föräldrar tillgång till Canada Child Benefit (CCB). Detta ger dem upp till $6 833 per år, per barn, beroende på ditt barns ålder och din hushållsinkomst. Den kommer in varje månad, så du kan säkert bidra med en del av dessa pengar till ett barns RESP utan att skada din budget.

Dra sedan fördel av Canada Education Savings Grant (CESG). Detta bidrag tillåter föräldrar att få 20 procent av varje års RESP-bidrag upp till 2 500 USD, eller en maximal bonus på 500 USD per barn och år. Klarade du det inte ett år? Det kan överföras till nästa år, upp till en gräns på $7 200 under ditt barns livstid, sa Golombek.

Annons

Artikelinnehåll

“Visst för yngre föräldrar i tjugo- och trettioårsåldern skulle jag prioritera RESP framför allt annat, eftersom regeringen ger dig en gåva,” sa han. “Förutom en nödfond, genom ett TFSA (skattefritt sparkonto), bör RESP vara en prioritet nr 1 om eftergymnasial utbildning är viktig för dig.”

Om du råkar få pengar till din väg, spendera inte dem. Sätt undan en del av din bonus, ditt barns farföräldercheckar eller något annat du har råd att lägga in i RESP. Återigen, detta kommer inte att skada ditt hushållsinkomst och hjälper dig att spara för ditt barns framtid.

Annons

Artikelinnehåll

Gör det automatiskt

Istället för att förlita sig på ditt minne för att investera i ditt barns framtid, kan automatiska bidrag vara en livräddare, även om de är små. Om det är dina CCB-betalningar, ta reda på när dessa betalningar kommer in på ditt konto och schemalägg dina RESP-bidrag för den dagen varje månad. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att missa ett bidrag.

Det finns inget som ett barn att ställa i ordning ditt hushåll och börja spara. Även om du aldrig har varit en stor sparare, förändras saker och ting med ett barn. Men låt inte dessa förändringar skrämma dig.

Det viktigaste är att få lite råd”, sa Golombek. “Vi är verkligen stora fans av att träffa en finansiell rådgivare, sitta ner, prata om hela ditt scenario … och sedan titta på helheten. Och först när du träffar den rådgivaren kan de rekommendera dessa mål och passa in dessa utbildningsbesparingar i en månadsbudget.”

Finansiell post

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply