Pengar Milstolpar: Hur man hanterar inflation på en fast inkomst i pension

0
Pengar Milstolpar: Hur man hanterar inflation på en fast inkomst i pension

Mer än hälften av dem som närmar sig pensionsåldern säger att de stigande levnadskostnaderna hindrade dem från att gå i pension: rapport

Artikelinnehåll

MILSTÄLLER PENGAR: I en pågående serie utforskar Financial Post privatekonomifrågor kopplade till livets stora milstolpar, från att gifta sig till pensionering.

Annons

Artikelinnehåll

Konsumentprisindexet har varit hett i åtta raka månader, nådde sin högsta nivå på 18 år i november och fortsätter att överträffa Bank of Canadas komfortzon, vilket innebär att stigande inflation nu är en pensionsrisk.

Kanadensare lägger märke till det. Mer än hälften (56 procent) av dem som närmar sig pensionsåldern sa att de stigande levnadskostnaderna hindrade dem från att gå i pension, enligt en novemberrapport från Fidelity Investments Canada. Inflationen slog ut andra bekymmer som att inte ha sparat tillräckligt och att inte ha planerat ordentligt för pensioneringen.

Artikelinnehåll

“Det är definitivt oroande, (pensionärer) har rätt att vara oroliga”, säger Paul Shelestowsky, en senior förmögenhetsrådgivare på Meridian Credit Union i Ontarios Niagara-region.

Annons

Artikelinnehåll

Konsumentprisindexet ökade med 4,7 procent i november från ett år tidigare, enligt decemberdata från Statistics Canada, drivet av prishöjningar på bensin, husrum och mat. Inflationen översteg först Bank of Canadas målintervall på mellan en och tre procent i april.

Shelestowsky sa att han räknar in två procents inflation i pensionsplaner för sina kunder, i enlighet med bankens föredragna intervall och den långa tidshorisont som pensionsplanering innebär. Men han uppmuntrar kanadensare som förbereder sig för att gå i pension att se över sina uppskattningar och ersätta en högre inflationstakt att stresstesta sina planer.

“Vi vet att … det förmodligen kommer att vara fyra till sex procent under de kommande sex månaderna, och det kan komma tillbaka under andra halvåret av året,” sa han. “Men om det inte gör det, är du okej? Har du tillräckligt med pengar för att finansiera din pension? Om du inte gör det måste du antingen ha mindre inkomst eller jaga högre avkastning.”

Annons

Artikelinnehåll

Jason Heath, verkställande direktör för Objective Financial Partners, sa att pensionärer bör upprätthålla en “hälsosam aktieexponering” för att säkra sig mot inflation.

“Det är en riktigt tuff miljö för närvarande för en konservativ pensionär eller en konservativ snart pensionär,” sa han. “Alla som investerar i obligationer, GICs och räntebärande räntor håller definitivt inte jämna steg med inflationsökningarna, särskilt efter att ha betalat skatt på investeringsuttag.”

Energi-, fastighets- och bankaktier tenderar att prestera särskilt bra i inflationsmiljöer, sa Shelestowsky. Han sysslar främst med fonder och sa att han letar efter fondförvaltare som har kontanter och guld och köper upp energi och bankaktier.

Annons

Artikelinnehåll

Pensionärer och de som är nära pension bör också titta närmare på sina investeringsavgifter, sa Heath. Konservativa investerare i synnerhet kan betala högre avgifter än den avkastning de får från de säkrare delarna av sin portfölj.

Den stigande inflationen lägger till en ny dimension till det hett omdiskuterade ämnet om pensionärer ska skjuta upp med att få sin Kanada-pensionsplan och betalningar för ålderdomsskydd.

Shelestowsky sa att svaret kan bero på vad andra besparingar pensionärer har att lita på.

De med stabiliteten hos en förmånsbestämd pensionsutbetalning kan känna sig trygga med att skjuta upp CPP-betalningar, medan de som kommer att behöva hantera sina egna pengar från en avgiftsbestämd pension, registrerad pensionssparplan (RRSP) eller registrerad pensionsinkomstfond kan vara Bättre att starta CPP tidigare för att förlänga livslängden för dessa medel.

Annons

Artikelinnehåll

“Visst i en miljö med stigande räntenivåer kan du gå igenom dina RRSPs snabbare än förväntat,” sa han.

Heath sa att många kanadensare kan dra nytta av att skjuta upp CPP-betalningar. De kommer att få färre betalningar totalt sett, men ju längre de väntar, desto mer ökar deras månadsbelopp.

Kanadensare som börjar få CPP vid 60 års ålder får 36 procent mindre per månad än de skulle göra om de började med det vid 65 års ålder, medelåldern för pensionering; de som skjuter upp CPP efter 65 års ålder får ytterligare 0,7 procent för varje extra månad de försenar, till en maximal ökning med 42 procent vid 70 års ålder.

Annons

Artikelinnehåll

”De flesta föredrar att börja pensionen tidigt. Det finns ett visst tänkesätt som “om jag inte börjar min pension måste jag ta pengar från mina investeringar och det är inte bra”, eller “jag betalade in på det här så jag vill få det så snart som möjligt” ,” sa Heath. “Det kan faktiskt vara kontraintuitivt, eftersom de flesta pensionärer skulle vara bättre av att skjuta upp.”

Heath påpekade att både CPP och OAS också är statsgaranterade och ökar med levnadskostnaderna. CPP:s inflationsjusteringar baseras på den genomsnittliga avläsningen av KPI för de 12 månaderna fram till 31 oktober jämfört med föregående år.

“Om inflationen är hög eller du lever till 110, fortsätter dessa pensioner att betalas ut,” sa han. “Dina investeringar kanske inte varar lika länge, så CPP och ålderdomssäkerhet kan vara ett bra sätt att skydda mot ökade levnadskostnader vid pensionering.”

Finansiell post

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply