Pengar Milstolpar: Hur du gör din dröm om att äga ett hem till verklighet 2022

1
Pengar Milstolpar: Hur du gör din dröm om att äga ett hem till verklighet 2022

Det kan vara möjligt om du är villig att vara kreativ, säger experter

Artikelinnehåll

MILSTÄLLER PENGAR: I en pågående serie utforskar Financial Post privatekonomifrågor kopplade till livets stora milstolpar, från att gifta sig till pensionering.

Annons

Artikelinnehåll

Det har aldrig varit svårare att köpa ett hem och det gäller särskilt för millennials.

Den här generationen föddes i en lågkonjunktur, försökte ta sig in på arbetsmarknaden under en finanskris och försöker nu slå sig ner och äga ett hem under en ekonomisk kris och pandemi.

Lura inte dig själv. Pandemin har verkligen gjort saker värre för denna grupp av 25- till 34-åringar. Bostäder överkomliga i Kanada fortsätter att försämras, med husägande som nu tar upp 46,5 procent av det genomsnittliga hushållets inkomst, enligt National Bank of Canada.

Artikelinnehåll

För att sätta det i perspektiv, rekommenderas att husägande aldrig tar upp mer än 25 procent av din inkomst. Men den här situationen kommer sannolikt inte att försvinna snart, säger Robert Hogue, seniorekonom för RBC Economics.

Annons

Artikelinnehåll

“Priserna på vissa ställen har ökat med 30 procent från år till år och ibland 40 procent”, sa han. “Vi har inte sett den typ av löneökningar som skulle matcha ökningen av bostadspriserna i stort sett över hela linjen i Kanada.”

Medianhushållsinkomsten för kanadensare är fortfarande runt 62 000 USD, enligt Statistics Canada från och med 2019. Det genomsnittliga hushållet spenderar dock cirka 68 000 USD. Det gör att det verkar nästan omöjligt att äga ett hem med tanke på de höga kostnaderna för att bära ett bolån, plus alla andra hushållsräkningar.

Det är som att flänga i vinden

James McCreath

Men det kan vara möjligt om du är villig att vara kreativ, säger James McCreath, en portföljförvaltare och senior investeringsrådgivare på BMO Private Wealth.

“Det första steget är att förbereda en hushållsbudget och det ger dig ramarna för vad du har råd med, och att granska dina månatliga in- och utflöden,” sa han. “Du kan sedan börja bygga upp det där handpenningsboet … det är inte lätt om du inte har en budget. Det är som att flänga i vinden.”

Annons

Artikelinnehåll

Därifrån sa McCreath att det finns nya sätt som unga människor kan börja lägga pengar på för en handpenning. Till exempel har sidohustle blivit allt mer populärt, där vissa hyr ut parkeringsplatser och förråd, och andra hittar ett betalande passionsprojekt.

“Människor är verkligen öppna för dessa sidojobb,” sa han. “Skriv ner en lista över dina styrkor och var du är intresserad och jag tror att det finns obegränsade möjligheter där.”

Men alla har inte tid eller ork efter jobbet att starta upp en extra spelning. Det finns också skattekonsekvenser när du väl öppnar ett litet företag. Istället rekommenderar Hogue att man överväger dagens arbete hemifrån som en möjlighet.

“På grund av att de jobbar hemifrån tillåter det vissa kanadensare att tänka på andra städer eller marknader för att uppnå sina drömmar om husägande,” sa han. ”Arbetsgivarna är mycket mer flexibla. Tiden får utvisa om det är en permanent väg att bli husägare, särskilt på marknader som är mycket dyra.”

Annons

Artikelinnehåll

Du kör tills du är kvalificerad

Robert Hogue

Men även om stora marknader fortsätter att vara dyra, fortsätter millennials och yngre människor att strömma till dem. Från och med 2018 bodde och arbetade cirka 88 procent av millennials i storstadsområden, enligt Pew Research. Detta har skjutit upp husägande till efterskottet och ökat hyreskostnaderna.

Bostadsförsörjningen är fortfarande nära historiska låga nivåer på nästan alla marknader, enligt en forskningsrapport från Hogue, och pandemin har bara gjort det svårare att komma in på bostadsmarknaden. Han räknar med att detta kommer att fortsätta under 2022.

Med det i åtanke rekommenderar Hogue att det kan vara dags att ompröva dina alternativ om husägande är din dröm. Om du vill ha ett hem i centrala Toronto med en bakgård, kanske du vill överväga ett radhus eller parhus istället. Eller så kan du fortsätta köra tills du hittar en marknad du har råd med.

Annons

Artikelinnehåll

“Du kör tills du är kvalificerad,” sa han. – Det kommer att innebära längre avstånd än tidigare. Och några kommer att få nöja sig med bostadsrättslägenheter.”

Om du absolut behöver ett hus är ett sätt att hjälpa till med handpenningen att använda besparingar som redan är tillgängliga för dig. Om du är en kanadensare som har lagt till sin Registered Retirement Savings Plan (RRSP), kan du använda upp till $35 000 som förstagångsbostadsköpare genom Home Buyers’ Plan. Du har då 15 år på dig att betala tillbaka, skattefritt.

Denna återbetalningsplan skulle också hjälpa till med ett annat område där millennials kämpar: kredit. Att bo hemma längre än tidigare generationer innebär att det finns mindre bevis på att du kommer att betala dina räkningar.

Annons

Artikelinnehåll

“Unga människor kan ha bilbetalningar, studieskulder, allt i enlighet med lånevillkoren för att bygga upp krediter,” sa Hogue. “Precis som vilken form av kredit du har, till exempel kreditkort och kreditlinjer, måste du hålla dig uppdaterad om dina betalningar. Betala av det på ett ordnat sätt och det kommer att förmedla till långivare att du kan lita på.”

Naturligtvis kan du fortfarande komma till korta även när du har skapat en budget, byggt upp krediter, använt tillgängliga besparingar och lagt pengar åt sidan varje månad. Det är då Hogue och McCreath säger att det kan vara dags att besöka mammas och pappas bank.

“Om du kommer till dem och säger: ‘Jag har satt ihop en budget, jag har en plan, och jag är engagerad i detta och lägger undan denna mängd besparingar’, så visar det bara att du är mycket väl förberedd och konversationen kommer att gå mycket lättare när man ber om pengar”, sa han.

Om du fortfarande inte har tillräckligt även efter att ha gått igenom den här övningen, är det verkligen inte ett misslyckande att välja att hyra framför att äga en bostad. Många behöver stanna i centrum för att få jobb eller så njuter de helt enkelt av den urbana livsstilen. Om så är fallet är det definitivt ett alternativ att stanna kvar.

“Det finns en kulturell komponent i husägande, som är mycket stark i Nordamerika. Men om du ser dig omkring i världen, finns det inte lika starkt steg mot bostadsägande, säger Hogue. “Det kan vara en viss kulturell utveckling mot uthyrning … och det är inte nödvändigtvis någon form av misslyckande.”

Finansiell post

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply