Omvända bolåneaffärer blomstrar i Kanada när seniorer utnyttjar eget kapital för att betala skulder

0
Omvända bolåneaffärer blomstrar i Kanada när seniorer utnyttjar eget kapital för att betala skulder

Kanadas största omvända hypotekslångivare postade rekordstora ursprung förra året

Artikelinnehåll

Kanadas största omvända hypotekslångivare postade rekordstora utgångspunkter förra året, med faktorer som försvinnande arbetsplatspensioner och stränga stresstester för upplåning som tvingade seniorer att utnyttja eget kapital för att betala skulder och finansiera sin pension.

Annons

Artikelinnehåll

“Seniorer tar nu mer skulder i pension och det är ganska svårt att hantera med en fast inkomst”, säger Steven Ranson, vd för HomeEquity Bank, som skapade rekordstora 820 miljoner dollar i omvända bolån 2019, upp från 767 miljoner dollar per år tidigare och 309 miljoner dollar för fem år sedan.

Ett omvänt bolån har vanligtvis en högre årlig ränta än ett traditionellt bolån – den nuvarande femåriga fasta räntan på HomeEquity är 5,59 procent – men inga betalningar görs förrän husägaren säljer huset eller dör och lånet återbetalas av deras egendom.

Annons

Artikelinnehåll

Kvalificeringsåldern för ett sådant arrangemang är 55, men Ranson sa att bankens genomsnittliga kund skulle vara i början av sjuttiotalet. Han tillade att mellan 30 och 40 procent av verksamheten kommer från människor som betalar av skulder som en konventionell inteckning eller pengar som är skyldiga på en kredit.

Ibland utnyttjas till och med hemkapital för att betala av kreditkortsräkningar, sa han och tillade att hans team hade hört från seniorer att de vänder sig till omvända bolån eftersom nya federala stresstester gör det svårt att säkra en kreditgräns mot sina hem .

Även om vissa kan vara besvärade av trenden som gör att seniorer finansierar sina liv genom att äta in tillgångar som vanligtvis skulle ha lämnats till barn av en tidigare generation, har boomen resulterat i att HomeEquity Bank samlar ihop en portfölj på cirka 4 miljarder dollar i omvända hypotekslån .

Annons

Artikelinnehåll

Långivaren doppade en tå i att sälja en bunt omvända inteckningar till en annan finansiell institution förra året – värd 75 miljoner dollar – för att generera pengar för att göra ännu fler lån.

Ranson sa att han avser att arrangera en större transaktion under första halvåret i år för att fortsätta att möta efterfrågan, som han hoppas kommer att bidra till att skapa minst 900 miljoner dollar i nya omvända inteckningar 2020.

Den åldrande befolkningens växande aptit för att använda hemkapital för att finansiera sina kontant- och skuldbehov bekräftas av färska siffror från Office of Superintendent of Financial Institutions, som visar att omvända inteckningar var nära att tredubblas under de senaste fem åren. Omvända hypotekslån i Kanada uppgick till 3,92 miljarder dollar i oktober, upp från 1,35 miljarder dollar samma månad 2014.

Annons

Artikelinnehåll

Trenderna har också dragit till sig konkurrens för HomeEquity Bank, som hade området praktiskt taget för sig själv i flera år. Equitable Bank, en alternativ hypotekslångivare som redan hade expanderat med nätbank och högräntesparkonton, har precis avslutat sitt andra år i omvända bolånebranschen.

Andrew Moor, vd för Equitable, berättade för Financial Post att hans företags portfölj har vuxit till cirka 20 miljoner dollar, en ökning med 540 procent bara under det senaste året.

Moor sa att hans företag gick in på området i tid för att fånga den första stora vågen av arbetare som går i pension utan förmånen av en säker förmånsbestämd pension för att finansiera resten av livet.

Han sa att han tror att konkurrens kommer att utöka storleken på marknaden genom att skapa en miljö där fler alternativ görs tillgängliga för att locka konsumenter. Under sitt andra år i branschen, till exempel, började Equitable erbjuda lägre priser till kunder som tar hela summan pengar som de kvalitet för.

Annons

Artikelinnehåll

“Det är en relativt underutvecklad marknad här,” sa Moor i en intervju på måndagen och tillade att han tror att storleken på den kanadensiska omvända bolånemarknaden kan växa med fyra eller fem gånger baserat på demografiska trender och tillväxten på mer utvecklade marknader med fler spelare, såsom Storbritannien.

Financial Consumer Agency of Canada har inte vägt in användningen av omvända hypotekslån, även om byrån har gett långivare att se till att de har tydlig, enkel information som inte är vilseledande i deras avtal med kunder, enligt en talesman.

Byrån lägger också ut för- och nackdelar med sådana arrangemang på sin webbplats, inklusive extra kostnader som kan vara förknippade med omvända inteckningar, såsom installations- och hemvärderingsavgifter, juridiska kostnader och högre räntor än ett traditionellt bolån. Webbplatsen varnar också de som överväger ett omvändt bolån att det egna kapitalet i deras hem kan sjunka eftersom räntan på lånet fortsätter att öka under åren.

Ranson säger att HomeEquity Bank inte kommer att låna ut mer än 50 procent av det egna kapitalet i ett hem, med ett typiskt lån på närmare 30 procent av värdet, och husägaren behåller någon uppskattning utöver lånet och räntan.

“Beloppet du är skyldig kommer aldrig att överstiga husets värde,” sa han. “Om husvärden faller tar vi den förlusten… Det är risken vi tar som långivare.”

Finansiell post

• E-post: [email protected] | Twitter:

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply