Ökad fastighetsförmögenhet är ett gyllene tillfälle för vissa att påskynda pensionsplanerna

3
Ökad fastighetsförmögenhet är ett gyllene tillfälle för vissa att påskynda pensionsplanerna

Vissa invånare i British Columbia och Ontario kunde göra neddragningar på 1 miljon dollar eller mer och bo i jämförbara hem

Artikelinnehåll

Fastighetspriserna över hela landet har gått i sönder med MLS Home Price Index riktmärkepriserna upp nationellt med 13,9 procent jämfört med året innan i september, enligt Canadian Real Estate Association (CREA).

Annons

Artikelinnehåll

Vancouver Island, Chilliwack, New Brunswick, Moncton och 17 fastighetsstyrelser i Ontario, inklusive Toronto, såg ett års prisökningar på mer än 30 procent. Det fanns 15 fastighetsstyrelser i Ontario med prishöjningar på mer än 100 procent under de senaste fem åren, där Bancroft tog priset med en prisskillnad på 164,5 procent från för fem år sedan.

Artikelinnehåll

För dem som kan kapitalisera erbjuder ökningen av fastighetsförmögenhet en möjlighet att påskynda pensionsplaner eller, om de redan är pensionerade, att avsevärt komplettera inkomsten. Människor som kan arbeta hemifrån eller hitta ett jobb någon annanstans och flytta till en billigare stad kanske kan få mer hus för sin dollar. Enfamiljshus på platser som Regina, Winnipeg, North Bay och många sjöfartsstäder i genomsnitt under 400 000 USD. Vissa invånare i British Columbia och Ontario kunde göra neddragningar på 1 miljon dollar eller mer och bo i jämförbara hem.

Annons

Artikelinnehåll

2021 års undersökning av pris per kvadratfot från Century 21 fann att sju av de 10 billigaste kanadensiska städerna hade genomsnittspriser under 200 USD per kvadratfot, medan Vancouver, Toronto och Montreal hade genomsnittspriser per kvadratfot nära eller över 1 000 USD.

Husägare som nästan eller redan har gått i pension och som kan minska kan kanske ha mer pengar för resor, underhållning eller för att hjälpa sina barn att komma in på bostadsmarknaden. Många pensionärer beklagar priset på lägenheter men eftersom de efter försäljnings- och inköpskostnader kanske inte kan bo i samma grannskap och tjäna mycket pengar utan att flytta. I Toronto kan en blygsam neddragning resultera i 10 procents transaktionskostnader mellan fastighetsprovision, marköverföringsskatt, juridiska avgifter och flyttkostnader.

Annons

Artikelinnehåll

Så, om du fortfarande arbetar och skulle kunna få 100 000 $ från en nedskärning, vad kan detta betyda för din pension? En familj med en hushållsinkomst på 50 000 dollar skulle behöva arbeta i ungefär två och ett halvt år för att tjäna 100 000 dollar efter skatt. En familj med 100 000 dollar i hushållsinkomst skulle behöva arbeta i ungefär ett och ett halvt år. En familj som skulle kunna göra en neddragning på flera hundra tusen dollar skulle kunna lägga flera år av framtida inkomster på sitt bankkonto idag och ha råd att gå i pension många år tidigare.

Dessa extra pengar kan användas på olika sätt. Det kan användas för att betala av ett bolån tidigare eller betala av det direkt. Om du gjorde en stor amortering av bolån skulle du ha två alternativ. Du kan fortsätta med samma månatliga betalningar och betala av det nya bolånet snabbare än ditt nuvarande bolån. Alternativt kan du behålla samma amorterings- eller återbetalningstid, men minska dina månatliga betalningar för att få mer kassaflöde för andra saker. Dessa andra saker kan inkludera att investera i ett RRSP-, TFSA- eller RESP-konto, eller så kanske du helt enkelt kan spendera mer på diskretionära utgifter som resor eller underhållning.

Annons

Artikelinnehåll

Om ett 50-årigt par investerade 100 000 USD av neddragningsintäkter i aktier på sina TFSA-konton i 15 år och gick i pension vid 65 års ålder, kan det vara som att ha en extra 10 000 USD eller mer av indexerad pensionsinkomst för livet därefter. Möjligheten att bidra med minskade intäkter till en RRSP och generera skatteåterbäring eller till en RESP och få statliga bidrag för ett barns utbildningsbesparingar kan vara ännu mer övertygande.

Vissa människor skulle vilja flytta men är rädda för att gå miste om potentiella fortsatta prisuppgångar. De kan oroa sig för att om de vill flytta tillbaka någon gång så kanske de inte har råd att återvända till samma bostadsmarknad. Ett alternativ är att flytta till en billigare stad och behålla din nuvarande bostad som en hyresbostad. Hyran kan mer än täcka din bolånebetalning, fastighetsskatt och andra kostnader, och dina bostadsägandekostnader i en ny bostad kan bli betydligt lägre. Du kan få nettohyresvinst från hyresfastigheten, medan din hyresgäst betalar ner bolånet, och du fortsätter att dra nytta av framtida pristillväxt. Om du flyttade och hyrde i en ny stad, finns det till och med ett skatteval du kan lämna in för att fortsätta att behandla ditt hem som din huvudsakliga bostad i upp till fyra år för att undvika eller minska eventuell reavinstskatt.

Annons

Artikelinnehåll

Nova Scotia Association of Realtors rapporterade ett nettoinflöde på 4 678 personer som flyttade till Nova Scotia från andra provinser under andra kvartalet 2021. De allra flesta kom från Ontario.

Att bara flytta över landet är uppenbarligen inte för alla. Det finns människor som behöver stanna kvar av arbete eller familjeskäl. Barn får vänner som de kanske inte vill lämna, skilda föräldrar måste komma överens om var de ska bo och de med åldrande föräldrar kanske vill eller behöver stanna nära dem.

Annons

Artikelinnehåll

För kanadensare med stora ambitioner kan ett internationellt drag vara ännu mer övertygande. International Living Annual Global Retirement Index rankade Costa Rica som den bästa destinationen för expats 2021, och rapporterade att “ett par kan leva bekvämt, men inte nödvändigtvis extravagant … för cirka 2 000 USD i månaden. Detta inkluderar att hyra ett hem med två sovrum med nordamerikanska bekvämligheter, luftkonditionering, plus matvaror, underhållning, transport och hälsovård.”

De återstående destinationerna i topp 5 i Panama, Mexiko, Colombia och Portugal är alla mycket överkomliga till en kostnad av 2 000 USD till 2 500 USD per månad, inklusive bostäder – så det kan vara mindre än 3 000 USD i kanadensiska dollar.

Min familj och mitt företag är mycket etablerade i Toronto-området, annars kan jag bli tvungen att överväga att flytta någon annanstans i Kanada eller utomlands. För dem som kan, oavsett ålder eller stadie, kan försäljning och flytt påskynda eller öka ekonomiskt oberoende.

Jason Heath är en avgiftsbelagd certifierad finansiell planerare (CFP) vid Objective Financial Partners Inc. i Toronto, Ontario. Han säljer inga som helst finansiella produkter.

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply