“Kasastrof”: Seniorer står inför dubbelt hot från pandemin när pensionsportföljer vältrade av marknader i turbulens

2
“Kasastrof”: Seniorer står inför dubbelt hot från pandemin när pensionsportföljer vältrade av marknader i turbulens

Negativ avkastning vid tidpunkten för uttag innebär att pensionärer riskerar att få slut på pengar

Artikelinnehåll

Aktiemarknadsroten som utlösts av den nya coronavirus-pandemin sätter ytterligare stress på kanadensiska pensionärer som kan möta en tvåsiffrig träff på sina pensionskonton utöver de hälsohot som viruset utgör.

Artikelinnehåll

“Negativ avkastning för investerare under en period när uttag görs från de underliggande investeringarna … ökar risken att de tar slut på pengar under pensioneringen”, säger John Natale, chef för skatte-, pensions- och fastighetsplaneringstjänster på Manulife Investment Management. “Detta är uppenbarligen ett katastrofalt resultat.”

På onsdagen ansåg Världshälsoorganisationen att den snabbt spridande covid-19, som har visat sig vara särskilt dödlig för äldre offer, en global pandemi. Samma dag korsade Kanadas huvudaktieindex, S&P/TSX-kompositen, in i björnmarknadens territorium, vilket betyder att det hade fallit 20 procent från sin senaste topp. Sedan på torsdagen föll den ytterligare 12 procent.

Artikelinnehåll

Till skillnad från yngre investerare, som kan ha årtionden på sig att ta igen sådana förluster, måste de som är pensionerade och lever av kapitalet och inkomsterna från sina investeringar antingen minska sina levnadskostnader eller hitta andra inkomstkällor, om det ens är möjligt, sa Natale.

Till exempel, om en 75-åring hade 500 000 $ som de planerade att leva på i 10 år i en takt av 50 000 $, skulle en minskning av kapitalet med 20 procent minska den årliga inkomsten med 10 000 $ till 40 000 $.

Det finns också konsekvenser för uttag från registrerade pensionsinkomstfonder, eller RRIF, investeringsinstrument med skatteuppskov som har minsta årliga uttag efter 71 års ålder. Minimiuttag beräknas i början av januari, i detta fall innan marknaderna började falla.

Artikelinnehåll

“Det här är ett väldigt stort skott. Det är liksom aldrig tidigare skådat, säger Tara Benham, nationell skatteledare på Grant Thornton LLP.

“När marknaderna minskar kraftigt – som de har gjort på senare tid – drabbas pensionsfondens totala värde mycket hårdare av dessa uttag.”

En oro är att de investeringar som ligger bakom ett uttag på 40 000 $ som fastställdes i januari, som utlöser en skattebetalning på 12 000 $, bara skulle vara värda 30 000 $ idag, vilket skulle ha utlöst skatt på endast 9 000 $.

“Det finns i huvudsak en förskottsbetalning av den skatten,” sa Benham.

Pensionärer behöver inte dra ut pengarna förrän i slutet av året och kan välja att vänta ut dem i hopp om att marknaderna kommer tillbaka då, sa hon.

“Å andra sidan, om den där kristallkulan var fel och marknaderna sjönk ytterligare, kan pensionären finna sig i att önska att de hade tagit sitt uttag tidigare”, sa Benham.

Hon sa att det finns potential för den federala regeringen att gå in, som den gjorde en gång tidigare 2015 när den tillåter vissa återbidrag till RRIF. Ottawa kan välja att göra detsamma den här gången, eller att minska det belopp som seniorer måste ta ut.

“Det är något de kan tillkännage i budgeten eller något de gör som en del av vad de gör nu … som en del av pandemin, sa Benham.

“Om marknaderna inte återhämtar sig i december kan det ha en betydande inverkan på någons portfölj.”

Finansiell post

• E-post: [email protected] | Twitter:

liknande inlägg

Leave a Reply