FP förklarar: Hur måltidsfonder kan hjälpa dig att komma igång med pensioneringen

0
FP förklarar: Hur måltidsfonder kan hjälpa dig att komma igång med pensioneringen

Måldatumsfonder är ett enkelt investeringsalternativ som gör det enkelt för dig att spara och investera. Men borde alla äga en? Här är för- och nackdelarna

Artikelinnehåll

Av Julie Cazzin, med Allan Norman

Annons

Artikelinnehåll

Du har förmodligen hört talas om måldatumsfonder (TDF) och undrat vad de är och om de borde ingå i din portfölj.

I grundläggande termer är de designade för enkelhet, en enfondlösning så att alla har en framgångsrik investeringsupplevelse.

Din TDF-investering kommer att hanteras av en portföljförvaltare som, baserat på vissa kriterier, kommer att välja och övervaka individuella investeringar, och upprätthålla den lämpliga mixen av aktier och obligationer samt specifik geografisk mix. De kommer också att justera mixen av aktier och obligationer när du åldras.

Artikelinnehåll

Ordet “glidbana” förknippas ofta med TDF:er och det är ett bra sätt att visualisera en sådan fond i aktion: du glider in i pension precis som ett jetplan som kommer in för att landa. Uttryckt på ett annat sätt, det är mycket som en investeringsplan som tar någon från ett startdatum till ett slutmål. Ja, det kan vara pensionering, men det kan också vara ditt barns universitetsutbildning eller något annat mål.

Annons

Artikelinnehåll

Konceptet är enkelt. Det finns tid att återhämta sig från eventuella investeringsolyckor eller volatilitet när du är ung med många arbetsår framför dig. När du närmar dig pensionen har du inte samma återhämtningstid och din portfölj skiftar gradvis från en mix med hög aktie/låg obligation till en mix med lägre aktier/högre obligationer.

Denna gradvisa automatiserade investeringsmix (tillgångar) gör TDF:er värda att överväga för alla investeringsmål med en fast tidshorisont, såsom en registrerad utbildningssparplan (RESP) eller pensionssparande.

De flesta TDF-fonder är märkta med akronymer som TDF 2035, TDF 2040, TDF 2045. Det är så att du bara behöver välja ditt planerade pensionsdatum och sedan investera i motsvarande fond. Om du till exempel går i pension 2040, välj TDF 2040 som ditt investeringsval.

Annons

Artikelinnehåll

Om ditt pensionsdatum är 2042, skulle du välja antingen TDF 2040 eller TDF 2045 baserat på din tolerans för risker eller fluktuationer. TDF 2040 är den mer konservativa fonden eftersom pensionsdatumet är tidigare.

Naturligtvis behöver du inte följa den avsedda konventionen och du kan välja vilken TDF du tror passar bäst för dina omständigheter.

Liksom andra investeringsfonder och börshandlade fonder kommer TDF:er att skilja sig mellan företag när det gäller avgifter, investeringsstilar (aktiva/passiva), mixen mellan aktier och obligationer och till och med lutningen på glidbanan. Dessa är alla saker att tänka på om du vill se längre än det grundläggande konceptet.

Förmodligen de två största argumenten mot TDF:er handlar om beslut om tillgångsallokering och portföljstorlekens effekt på avkastningen.

Annons

Artikelinnehåll

För det första kan en traditionell tillgångsallokering för en pensionsportfölj vara lika uppdelad mellan aktier och obligationer, men det kanske inte är vettigt för alla portföljer.

Föreställ dig att du antingen har en portfölj på 100 000 USD eller en portfölj på 1 miljon USD med ett behov av att dra 50 000 USD per år. Detta är ett extremt exempel, men det händer.

Portföljen på 100 000 $ bör förmodligen vara enbart obligationer eller kontanter. Behöver din portfölj på 1 miljon dollar 500 000 dollar i obligationer? Det ger dig cirka 10 års inkomst ($50 000 gånger 10 år) skyddad mot marknadsvolatilitet. Om du är konservativ kanske det är perfekt, men du kanske inte vill ha lika mycket i obligationer om du är lite mer aggressiv.

Det andra argumentet mot TDF:er har att göra med portföljstorlekseffekten och dess inverkan på avkastningen. Yngre personer med ett mindre konto har en högre avkastningspotential med en högre aktiekomponent. När du åldras och din portfölj blir större, minskar din potentiella avkastning när du lägger till obligationer.

Annons

Artikelinnehåll

Detta är lättare att förstå om du föreställer dig att inte ändra din investeringsmix. En portfölj på 10 000 $ som ger 10 procent tjänar 1 000 $ medan en portfölj på 1 miljon $ tjänar 100 000 $.

Det har hävdats att en TDF kan gå för snabbt till obligationer och, som ett resultat, ge upp intäkter. Det kommer tillbaka till dina mål och komfortnivå med investeringar.

Det finns några värdepappersföretag som erbjuder TDF:er till privatpersoner, men majoriteten av TDF:er erbjuds inom arbetsplatsbidragsplaner.

Annons

Artikelinnehåll

Som nämndes i början erbjuder TDF:er en förenklad investeringsstrategi utformad för att ställas in på autopilot och kan vara ett bra alternativ för vissa människor. Men inser att de inte tar hänsyn till dina livsstilsmål, andra investeringar och andra inkomstkällor, så det är bäst att tänka på hur de kan passa in i din övergripande plan innan du köper.

Om du är intresserad av dessa fonder är det värt att prata med din rådgivare för att bättre förstå exakt hur de skulle passa in i din långsiktiga investerings- och pensionsplan.

Finansiell post

Allan Norman, M.Sc., CFP, CIM, RWM, är både en avgiftscertifierad finansiell planerare hos Atlantis Financial Inc. och en fullt licensierad investeringsrådgivare hos Aligned Capital Partners Inc. Han kan nås på www.atlantisfinancial.ca eller [email protected] Denna kommentar tillhandahålls som en allmän informationskälla och är endast avsedd för kanadensiska invånare.

______________________________________________________________________

För fler berättelser som denna, Bli Medlem för FP Investors nyhetsbrev.

____________________________________________________________

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply