FP förklarar: Hur du behärskar din egen ekonomiska plan för din egen personliga livsstil

2
FP förklarar: Hur du behärskar din egen ekonomiska plan för din egen personliga livsstil

De flesta av oss har ingen aning om hur mycket pengar vi kommer att behöva för att leva bekvämt resten av våra liv. Följ dessa steg för att skriva en framgångsrik ekonomisk plan

Artikelinnehåll

Av Julie Cazzin, med Allan Norman

Annons

Artikelinnehåll

Gör-det-själv-investerare har förmodligen inga problem med att undersöka sina nästa investeringsval och göra affärer, men att sätta ihop sin egen ekonomiska plan tar saker till en annan nivå eftersom resurserna för korrekt finansiell planering inte är lika fritt tillgängliga som de är för investeringar.

Utan ordentlig planering är människor benägna att ta genvägar som kan leda till att de inte har tillräckligt med pengar i pension, att de har för mycket eller att de räcker men inte vet det förrän du är för gammal för att njuta av dig själv.

Artikelinnehåll

Tänk på dessa accepterade regler: du behöver 70 procent av inkomsten före pensionering för en framgångsrik pensionering; din uttagsfrekvens bör inte vara mer än fyra procent av din pensionsportfölj; och du behöver spara 10 procent av din inkomst. Släng ut dem nu.

Annons

Artikelinnehåll

Ekonomisk planering handlar om din livsstil, så låt den leda vägen. Att sätta ihop en plan kräver att du först tänker på dig själv som en livsstilsplanerare, sedan en finansiell planerare och slutligen som en rådgivare för investeringar, försäkringar, bolån eller vilken typ av produkt du behöver för att slutföra din plan.

Slutmålet, som finansrådgivaren och författaren Paul Armson noterade, är “att bibehålla och förbättra din livsstil under din livstid, utan rädsla för att någonsin få slut på pengar, oavsett vad som händer.”

Livsstilsplanering

Du kan börja med att skriva ner alla dina utgifter, vilket hjälper dig att identifiera och förtydliga din livsstil. Kategorisera dina utgifter under följande rubriker: Fastigheter, Levnadskostnader, Livsstil (rekreation, fordon, semester), Familj, Karriär och Ekonomi.

Annons

Artikelinnehåll

Kommer någon av dessa utgifter att förändras över tiden? Till exempel kan resandet öka eller minska i pension. Hushållens utgifter förblir ofta desamma. Skatterna sjunker vanligtvis vid pensionering. Kommer en fastighet att säljas någon gång? Du förstår idén.

Att skriva ner dina utgifter hjälper dig att identifiera och förtydliga din livsstil.
Att skriva ner dina utgifter hjälper dig att identifiera och förtydliga din livsstil. Foto av Getty Images/iStockphoto

Ta inte en genväg och anta att du kommer att behöva 100 000 USD efter skatt i pension, eller någon annan siffra. Du lurar dig själv från att få en sann förståelse för hur dina pengar relaterar till din livsstil, och resultaten kommer inte att vara korrekta, vilket kan hämma ditt beslutsfattande.

Finansiell planering

Rita två kolumner på ett papper och lista sedan dina tillgångar på ena sidan och dina skulder på den andra. Sammanlagt de två kolumnerna separat. Subtrahera dina totala skulder från dina totala tillgångar och du kommer att få ditt nettovärde – förhoppningsvis är det ett positivt tal – och ställ sedan några fler frågor.

Annons

Artikelinnehåll

Är du bekväm med din skuldnivå i förhållande till dina tillgångar? Hur stor andel av dina tillgångar finns i ditt hem kontra likvida tillgångar, såsom skattefritt sparkonto (TFSA), registrerad pensionssparplan (RRSP) eller registrerad pensionsinkomstfond (RRIF) och kontanter? Kommer du att vara beroende av försäljning av en fastighet eller ett företag, eller ett arv för att finansiera din pension?

Gör det till en vana att uppdatera ditt nettoförmögenhetsutdrag en gång om året och jämför det med tidigare år. Det är ett bra mått på framsteg.

Gör det till en vana att uppdatera ditt nettoförmögenhetsutdrag en gång om året och jämför det med tidigare år.
Gör det till en vana att uppdatera ditt nettoförmögenhetsutdrag en gång om året och jämför det med tidigare år. Foto av Getty Images/iStockphoto

Se sedan över dina inkomster och utgifter. Är du som de flesta andra och har en god känsla för dina räkningar, men inte dina diskretionära utgifter? Är ditt kassaflöde positivt eller negativt?

Använda en skattekalkylator för att hitta din marginalskattesats. Din skattesats kommer att diktera fördelen med RRSP-bidrag, och vem som ska göra dem om du har en make. Om du är senior kommer din skattesats att leda dig till din uttagsstrategi.

Annons

Artikelinnehåll

Gör en sökning på Google för att se vilka statliga krediter och förmåner som är tillgängliga för dig i din nuvarande ålder och familjesituation. Finns det något du kan göra för att maximera krediterna och fördelarna?

Ekonomisk rådgivare

Projicera din nuvarande situation in i framtiden och undersök ditt nettoförmögenhet, kassaflöde och skatt över tid. Detta gör att du kan lägga en strategi idag för att möta eventuella framtida hinder.

När du väl har din plan kommer du att vilja stresstesta den genom att ändra antagandena och kontrollera om det finns behov av liv, funktionshinder, kritisk sjukdom och/eller långtidsvårdsförsäkring.

Kontrollera sedan din slutliga egendom, skatter och fördelningen av dina tillgångar till förmånstagarna. Använd detta som en påminnelse för att kontrollera ditt testamente och dina fullmakter.

Annons

Artikelinnehåll

När du har tänkt igenom och skapat din plan, skapa en att göra-lista och börja implementera vad som behöver göras för att nå dina mål. Även ett litet steg varje vecka kommer att föra dig närmare en fullständig ekonomisk plan på några veckor.

Till sist ett varningens ord. En engångsplan kan vara farlig. En plan måste göras om varje år. Årlig planering håller dina antaganden ärliga och bygger upp förtroende för dina siffror och framtida prognoser, vilket bör ta bort alla bekymmer du kan ha samt öppna upp för andra möjligheter.

Annons

Artikelinnehåll

Kom ihåg att en plan alltid är ett pågående arbete och är aldrig komplett. Allt förändras: människor, mål, teknik. Som författaren och motiverande talaren Jim Rohn sa: “Det är segeluppsättningen, inte vindens riktning som avgör vilken väg vi ska gå.”

Värdet i planen är det tänkande du lägger ner i den och det lärande du får ut av den. Detta gäller även om du arbetar med en planerare. Om du vill lära dig, var delaktig i planeringen istället för att acceptera förklaringar av resultaten.

Allan Norman, M.Sc., CFP, CIM, RWM, är en avgiftscertifierad finansiell planerare hos Atlantis Financial Inc. och en fullt licensierad investeringsrådgivare hos Aligned Capital Partners Inc. Han kan nås på www.atlantisfinancial.ca eller [email protected]

Denna kommentar tillhandahålls som en allmän informationskälla och är endast avsedd för kanadensiska invånare.

______________________________________________________________________

Om du gillade den här historien, registrera dig för mer i FP Investors nyhetsbrev.

______________________________________________________________________

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply