Bolånekostnaderna är lägre än inflationen för första gången på 40 år

3
Bolånekostnaderna är lägre än inflationen för första gången på 40 år

Varför du bör spendera klokt på den där bolåneräntefria lunchen. Strategier för köpare och ägare

Artikelinnehåll

Ingen gillar att betala mer för sina dagliga levnadskostnader, så förra veckans nyheter om julis ögonbrynshöjande inflation på 3,7 procent väckte en hel del uppståndelse. Enligt Statistics Canada var det den största årliga ökningen sedan oktober 1987.

Annons

Artikelinnehåll

Mycket uppmärksamhet har ägnats de stigande kostnaderna för mat eller begagnade bilar, såväl som i aktier och spekulativa tillgångar. Men kanadensare, som är lika besatta som alla andra av fastigheter, tog också hänsyn till det faktum att kostnaden för att bära ett bolån för första gången på över 40 år var lägre än inflationstakten.

Artikelinnehåll

“Om du följer grundläggande ekonomisk logik, så är det nu dags att skaffa ett bolån”, förklarar Ron Butler, en bolånemäklare på Butler Mortgage Inc., som har kontor i Ontario, Alberta och BC

Köpare kan få ett bolån med rörlig ränta för 1,15 procent – ungefär en tredjedel av nuvarande inflationstakt, förklarar Butler. För dem som letar efter lite mer säkerhet är mediandiskonteringsräntan på ett femårigt fast bolån 2,45 procent – 125 punkter lägre än den nuvarande inflationstakten.

Annons

Artikelinnehåll

Till dessa priser kan en låntagare finansiera köpet av en värdefull tillgång till en kurs som är en tredjedel till två tredjedelar lägre än inflationen och även om denna tillgång bara ökar i inflationstakten ligger du fortfarande före, säger Butler.

Men det finns inget som heter gratis lunch, fråga bara alla som kan minnas 1970-talets inflation och tvåsiffriga räntor. Och även om den nuvarande ekonomiska situationen inte är densamma som den var på 1970-talet, finns det oroväckande likheter.

Så småningom blir det en uträkning. Det är bara svårt att välja dag

Ron Butler

Till exempel skapade coronaviruset ett behov av massiva statliga utgifter. Detta svar drev upp kostnaderna för varor, eftersom det översvämmade marknaden med billiga, tillgängliga pengar, även när intäkterna inte hängde med. För att dämpa inflationen kan penningpolitiken höja dagslåneräntan – vilket gör det dyrare att låna och i teorin bromsa tillväxttakten.

Annons

Artikelinnehåll

Det är också anledningen till att bolåneexperter och finansplanerare varnar för risken för att räntorna ska stiga, med prognoser som kräver att medianvärdet för den fasta bolåneräntan på fem år ska öka med nästan 300 punkter till 2,73 procent i slutet av 2021 och spränga de tre procenten. -märke 2022.

“I en värld där priserna stiger kan vi inte fortsätta att gå ner i evighet”, säger Butler. Faktum är att majoriteten av kanadensare tror att pågående historiska låga nivåer för bolåneräntor, samtidigt som det gör bolån billigare att bära, har de faktiskt en negativ nettoeffekt på bostäder till rimliga priser. De hjälper faktiskt till att blåsa upp bubblan.

Detta gäller särskilt med tanke på a nyligen publicerad studie av makroekonomerna Jonathon Hazell, Juan Herreño, Emi Nakamura och Jón Steinsson. Genom att studera historiska prisökningar fann ekonomerna att efterfrågedrivna stimuli, som att översvämma marknaden med lätta pengar, var helt ineffektiva för att dämpa inflationen. Att höja räntorna krossade å andra sidan inflationen.

Annons

Artikelinnehåll

“Det finns ingen anledning att få panik för att rusa ut och köpa ett hem”, säger Butler. “Bank of Canada kommer inte medvetet att öka i en takt som kommer att driva landet mot konkurs.”

Bank of Canada kommer så småningom att höja dagslåneräntan med 175 punkter men denna höjning kommer att ske långsamt och gradvis, förklarar CIBC Capital Markets chefsekonom, Avery Shenfeld.

“Vi vet att Bank of Canada och de amerikanska Feds är beredda att leva med det tillfälliga trycket [of inflation] när ekonomin återhämtar sig”, säger Shenfeld. “Ingen har bråttom att släcka [economic] återhämtning.” Indikationer tyder på att en uthållig uppgång i inflationen är inbakad i ekonomin vid denna tidpunkt, men centralbanker håller fortfarande fast vid sina prognoser om att den kommer att avta.

Annons

Artikelinnehåll

Vad ska husägare göra?

Den nuvarande miljön med gratis pengar erbjuder möjligheter. Till exempel bör nuvarande låntagare överväga att låsa sig till den lägsta räntan på sin skuld. Till exempel, om en husägare är skyldig 400 000 USD på ett bolån och har ett lån med fast ränta på 2,5 procent, och det skulle kosta 5 000 USD att bryta låneavtalet för att få en ny ränta på 1,77 procent, då kan den husägaren spara mer än 680 $ per månad – eller drygt 40 000 $ på fem år.

Låntagare med bolån med rörlig ränta kommer att betala mindre till straffavgifter – motsvarande tre månaders ränta – och antingen spara pengar eller få lite av en garanti genom att låsa in de kommande fem åren med en ultralåg ränta.

Nyckelstrategier för gratislunch är inte isolerade för bolåneinnehavare. Låntagare bör också tänka på:

Annons

Artikelinnehåll

  • Refinansiering av lån
  • Konsolidera skulder
  • Överföra skulder med hög ränta, såsom kreditkortssaldon, till lån med lägre ränta

Även om det är billigt att låna, bör husägare undvika refinansiering om den extra skulden inte förbättrar deras totala balansräkning. Till exempel skulle refinansiering för att slutföra en källarsvit, som kommer att lägga till en ny intäktsström, vara ett smart sätt att använda lågränteskulder. Refinansiering för att uppdatera ditt kök i en bostad som du inte tänker sälja under de kommande fem åren kanske inte är lika klokt.

Vad ska bostadsköpare göra?

“Gå försiktigt”, varnar den Toronto-baserade certifierade finansplaneraren Jackie Porter. Medan regeringen och beslutsfattare alla är angelägna om att hålla ekonomin växande, kan priserna inte förbli så här låga för alltid.

Annons

Artikelinnehåll

Köpare måste inse att stigande räntor kommer att minska hur mycket de kan låna och urholka den totala köpkraften, förklarar Porter. Stigande priser kommer också att öka deras totala levnadskostnader.

Låt oss anta att du köper ett hem i år och förhandlar om ett bolån på 500 000 $ med en 5-årig fast ränta på 2,0 procent. Under lånetiden betalar du drygt 46 000 USD i ränta. Vänta till 2022, då medianmässiga fasta räntor förväntas stiga till 3 procent, och du kommer att sluta betala drygt 72 000 USD i ränta under samma tidsperiod – en ökning med 56,5 procent av dina finansiella kostnader.

Det är inte bara dåliga nyheter för köpare, förklarar Diana Petramala, seniorekonom vid Ryerson Universitys centrum för stadsforskning och markutveckling. Medan bostadspriserna är otroligt höga, stramare amorteringsregler, stresstestet för bolån och låga räntor hjälper till att skydda både köpare och den totala ekonomin från effekterna av räntehöjningar.

Annons

Artikelinnehåll

“Låg bolåneräntor innebär att mer av din månatliga bolånebetalning går till att betala ner din kapitalskuld. Ju mindre du är skyldig, desto mindre mottaglig är du för en räntejustering, säger Petramala.

Tänk på hur andelen av den första bolånebetalningen har förändrats sedan 1980-talet. För fyra decennier sedan gick endast 3,8 procent av en bolånebetalning till att betala ned huvudskulden, enligt analysen som Edge Analytics gjorde. Detta ökade till 7,2 procent på 1990-talet och 11 procent vid sekelskiftet och nuförtiden går 16,2 procent av den initiala bolånebetalningen till att betala ner den totala låneskulden.

“Nuvarande låga räntor hjälper hushållen att betala ner mer av sina skulder”, förklarar Petramala, och det gör dem mindre sårbara när räntorna äntligen ökar.

Annons

Artikelinnehåll

Ändå kommer de som är ivriga att komma in på bostadsmarknaden under denna lätta pengarfas att behöva göra sin due diligence:

  • Förläng inte för mycket och köp överst i din prisklass. Om du förlänger förlängningen bara för att komma in, då vid tidpunkten för förnyelsen, kan du möta bostadskostnader som fördubblades eller tredubblades, om bolåneräntorna skulle fortsätta att stiga.
  • Handla nu för en förkvalificerad bolåneränta och få den längsta möjliga räntelåsningsgarantin som långivaren är villig att erbjuda – och få det skriftligt.
  • Överväg ett bolån med fast ränta, som skyddar dina bostadskostnader från inflationstryck under löptiden.
  • Överväg att använda förskottsbetalningar för att betala tillbaka huvudskulden snabbare. Gör detta medan räntorna är billiga och du kan spara tiotusentals på räntebetalningar under bolånets löptid.

“En bra tumregel är att avgöra om du har råd att göra betalningarna baserat på den angivna femåriga fasta räntan”, säger Porter.

Butler tillägger att denna beräkning redan är inkluderad i husköpsbeslutet eftersom långivare måste kvalificera alla låntagare genom att använda stresstestet för bolån.

“Så småningom kommer det att bli en uträkning”, säger Butler. “Det är bara svårt att välja dag.”

Romana kung är en prisbelönt krönikör för privatekonomi och innehållschef på Zolo.

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply