Babyboomers har tjänat en förmögenhet på fastigheter – här är tre skäl att överväga att ta ut pengar nu

0
Babyboomers har tjänat en förmögenhet på fastigheter – här är tre skäl att överväga att ta ut pengar nu

Jason Heath: Akta dig för tron ​​att fastighetspriserna kommer att fortsätta att stiga i närheten av den takt vi har sett under de senaste 20 åren

Artikelinnehåll

Långa kanadensiska husägare har gynnats av sjunkande räntor och stigande bostadspriser. När babyboomers, för närvarande i åldern 55 till 75, fortsätter att gå i pension, kommer de att ställas inför beslut om huruvida och när de ska minska eller sälja sin fastighet.

Annons

Artikelinnehåll

Många boomers skulle lyfta fram sitt hem som sin bästa historiska investering, bättre än RRSPs i vissa fall. Detta kan vara ett misslyckande för aktiefondbranschen lika mycket som det är en hattspets för bostadsägande.

Fastighetsuppskattningen under de senaste 20 åren i var och en av Kanadas tre största städer – Toronto, Montreal och Vancouver – har överträffat den i New York, Los Angeles och Seattle, enligt data från Better Dwelling.

Den senaste Royal LePage Boomer Trends Survey fann att endast 41 procent av boomarna har för avsikt att minska. Det finns många skäl att sälja din fastighet i pension, och jag skulle vilja lyfta fram tre som har uppstått nyligen i min praktik som fallstudier. Namnen har ändrats för att skydda integriteten.

Annons

Artikelinnehåll

Stugägarna

Carol och Ted är i 60-årsåldern och Carol är på väg att gå i pension. Hon har en förmånsbestämd pensionsplan och Ted har en RRSP som han flitigt har bidragit till. Han räknar med att jobba ett par år till.

De hyr en lägenhet i staden och äger en värdefull stuga vid en sjö. De njuter av sin tid i stugan men erkänner att de inte kommer att använda eller behålla fastigheten för alltid. De tycker att det har varit en bra investering och vill fortsätta dra nytta av ytterligare värdetillväxt. Men de har fortfarande en inteckning utestående på den.

I många städer över hela landet har unga människor svårt att köpa bostäder, än mindre andra fastigheter som stugor. Airbnb har också gjort det lättare att hitta stugor att hyra för en dag, en vecka eller en månad i taget.

Annons

Artikelinnehåll

Omkring 5 000 babyboomers går i pension varje vecka enligt Statistics Canada. När de åldras kommer många att sälja sina stugor. När de dör kommer deras barn att ärva dessa stugor. Kommer barn till boomers att behålla två fastigheter, i vissa fall samäga stugor med syskon, eller sälja dessa stugor för att betala ner sina egna bostadslån? Min gissning är mycket mer av det senare än det förra. Jag vet att det bara finns så mycket fastigheter vid vattnet att gå runt, men det finns också bara så många potentiella köpare att köpa den kommande floden av semesterfastigheter.

Mitt råd till Carol och Ted var att akta sig för tron ​​att fastighetspriserna kommer att fortsätta att stiga i nästan samma takt som vi har sett under de senaste 20 åren. Att sälja sin stuga skulle göra det möjligt för dem att betala av sina bolån, komplettera sina pensionssparande och förenkla livet när de går i pension.

Annons

Artikelinnehåll

Världsresenärerna

Albert och Laura flyttade till Kanada för 30 år sedan och har bott i några städer där Albert har arbetat med olika företag. Nu när Albert planerar att gå i pension nästa år, räknar de med att tillbringa halva året med att segla jorden runt och halva året tillbaka i Kanada.

Deras plan var att hyra ut sitt hus och besöka vänner och familj eller stanna på sin båt när de var hemma. De vill inte bo kvar i sitt hus på lång sikt utan vill stanna kvar på den lokala fastighetsmarknaden. De gillar också hyresintäkternas överklagande för att komplettera sina investeringar och generera pensionsliknande månadsbetalningar och ett löpande inflationsskydd.

Den årliga hyran de räknar med att få för sitt hus är lika med cirka tre procent av marknadsvärdet per år. Dollarvärdet på hyresintäkterna tilltalar dem, men när jag påpekade hur lågt tre procent är i procent och hur mycket av deras nettoförmögenhet som är knuten till deras husvärde, var de öppna för alternativ.

Annons

Artikelinnehåll

Deras fastighetsmäklare hittade dem en lägenhet för mindre än hälften av värdet av deras hus som kunde generera cirka fem procent årliga hyresintäkter i förhållande till marknadsvärdet. Det var mycket mer uthyrningsbart än deras hus, med mindre potentiellt underhåll eller reparationer och mer sannolikt att de skulle vilja bo än deras hus efter flera år av planerade resor.

Albert och Laura överväger att sälja sitt hus för att köpa två lägenheter, hyra ut dem båda för tillfället, med en plan att flytta in i en i framtiden.

Den ohälsosamma

Kort efter att Andrea och Brian gick i pension utvecklade Andrea ett progressivt hälsoproblem. Hennes rörlighet har minskat och hon har utvecklat lindrig kognitiv funktionsnedsättning. Brian gör sitt bästa men behöver hjälp. De har en vårdgivare som är med dem åtta timmar per dag och sju dagar i veckan till en betydande löpande kostnad.

Annons

Artikelinnehåll

Ett stort problem som Andrea och Brian nu står inför är att deras hus är en femvånings baksida med flera rum och trappor mellan nivåerna. Den har förfallit och har en pool och trädgårdar som kräver underhåll. Andrea är begränsad till att bo i ett enkelrum, och Brian har problem med att gå upp och ner för trappan för att tvätta och göra hushållssysslor på grund av ett knäproblem.

De skulle kunna använda en del av intäkterna från att sälja sitt hus för att fylla på sina pensionssparande, som har förbrukats för att betala för Andreas vård. Brian skulle vilja flytta till en bungalow i ett par år och är inte riktigt redo att flytta in i ett äldreboende.

Min oro för dem är kostnaden för att flytta två gånger under de närmaste åren – fastighetsprovisioner, marköverlåtelseskatt, advokatarvoden och flyttare – kommer att tömma deras besparingar ytterligare. Bortsett från den ekonomiska kostnaden har det varit en svår process för dem känslomässigt att överväga att lämna sitt långvariga hem. Stressen av ett drag än mindre en andra har visat sig betydande, och förändring kommer utan tvekan att bli svårare när de åldras.

Annons

Artikelinnehåll

Jag har uppmuntrat dem att överväga att hyra i ett pensionärssamhälle med långtidsvård på plats. Att bo på en nivå istället för fem och ha ett socialt liv på plats istället för att vara hemma kan verkligen förändra livet för dem båda.

Sammanfattning

Baby boomers som har dragit nytta av uppgången i fastighetspriserna före deras pensionering kan vara så mycket mer partiska att tro att de goda tiderna aldrig kommer att ta slut.

Boomers med stugor – eller vilket hem som helst för den delen – måste ifrågasätta om efterföljande generationer av husägare kommer att vilja köpa just den fastigheten någon gång eftersom smak, prioriteringar och trender fortsätter att förändras.

Hälsoproblem är ofta plötsliga och oväntade, och det kan vara lättare att gå över från det hem som var rätt förr till ett hem som är rätt för framtiden i god tid.

Jag är förvånad över hur få pensionärer som minskar eller säljer trots de potentiella fördelarna, och detta belyser pengars personliga karaktär och ekonomiska beslut. Det finns inte bara en rätt inställning till fastigheter i pension, men det kan hjälpa att överväga vad andra människor gör när du försöker göra det val som är bäst för dig.

Jason Heath är en avgiftsbelagd certifierad finansiell planerare (CFP) vid Objective Financial Partners Inc. i Toronto, Ontario. Han säljer inga som helst finansiella produkter.

Annons

Kommentarer

Postmedia har åtagit sig att upprätthålla ett livligt men civilt forum för diskussion och uppmuntrar alla läsare att dela sina åsikter om våra artiklar. Kommentarer kan ta upp till en timme för moderering innan de visas på webbplatsen. Vi ber dig att hålla dina kommentarer relevanta och respektfulla. Vi har aktiverat e-postaviseringar – du kommer nu att få ett e-postmeddelande om du får svar på din kommentar, det finns en uppdatering av en kommentarstråd du följer eller om en användare du följer kommenterar. Besök vår Riktlinjer för communityn för mer information och detaljer om hur du justerar din e-post inställningar.

liknande inlägg

Leave a Reply